Menu Sluiten

Bob Dylan 2021 Never Ending Tour

I ain’t dead yet

Tourband
Bob Dylan: zang, piano, harmonica
Bob Britt: gitaar
Doug Lancio: leadgitaar
Donnie Herron: viool, altviool, elektrische mandoline, banjo, pedalsteel & lapsteel gitaar
Tony Garnier: contrabas, basgitaar
Charlie Drayton: drums & percussie

I ain’t dead yet”, bijt de 80-jarige Bob Dylan zijn publiek vanachter een soort barpiano toe. Onder de noemer “Rough & Rowdy Ways” World Wide Tour/2021-2024 zet de onvermoeibare bard na de twee jaar lange Covid-pauze zijn Never Ending Tour voort. Halverwege die gedwongen stop sijpelde het gerucht al door dat “Bob bored” zou zijn. Als artiest blijkt hij springlevend, hetgeen de vreugde over de aankondiging van zo’n onverwacht lange tour verhoogt. Desondanks melden ooggetuigen van zijn concerten dat hij fragieler oogt dan ooit en onvast ter been lijkt.

Ten opzichte van 2019 is er nogal wat veranderd, zowel visueel als muzikaal. Het podium is ontdaan van alle franje. Geen Oscar meer prominent op een vleugel; geen beelden van Griekse goden of mannequins; geen grote sfeerlampen op statieven. Achter het podium een zwart gordijn. Daarvoor het noodzakelijke: instrumenten en versterkers. De verlichting is, zoals al jaren, spaarzaam en gaat tussen de nummers veelal uit.

Doug Lancio

Van de band zijn bassist Tony Garnier en multi-instrumentalist Donny Herron als oude krachten over. Aan het einde van 2019 had gitarist Bob Britt Stu Kimball al vervangen en was drummer George Recile van het toneel verdwenen. Naast Britt twee nieuwe namen: Charlie Drayton op drums en percussie en Doug Lancio op lead gitaar. De laatste vervangt de populaire Charlie Sexton.

Dylan zet af en toe een lied in centraal op het podium, om zich vervolgens snel weer achter zijn staande piano met tekst vellen te verschuilen. Hij is na de lange pauze verrassend goed bij stem en maakt voor het eerst sinds jaren weer regelmatig verbaal contact met zijn publiek. Met korte opmerkingen, het introduceren van zijn bandleden en soms het opdragen van een show aan bijvoorbeeld (in Milwaukee) Les Paul.

Recent materiaal

Gewoonlijk speelt Dylan niet direct werk van een nieuw verschenen album. Maar het in 2020 uitgebrachte en veel geprezen Rough and Rowdy Ways was kennelijk zo uitgekristalliseerd, dat de shows voor bijna de helft uit recent materiaal bestonden. Slechts twee nummers worden niet live gespeeld: Crossing the Rubicon en het lange Murder Most Foul.

De acht nummers van Rough and Rowdy Ways vormen het hart van de concerten, met afwisselend opzwepende blues en rustige ballades. Met Key West (Philosopher Pirate) net als op het album als hoogtepunt. Met een teruggekeerde cover (Melancholy Mood) en spaarzaam werk van de jaren 60 en 70 en Tempest, was de standaard setlist vrij snel gevormd:

1. Watching The River Flow; 2. Most Likely You Go Your Way (and I’ll Go Mine); 3. I Contain Multitudes; 4. False Prophet; 5. When I Paint My Masterpiece; 6. Black Rider; 7. I’ll Be Your Baby Tonight; 8. My Own Version of You; 9. Early Roman Kings; 10. To Be Alone With You; 11. Key West (Philosopher Pirate); 12. Gotta Serve Somebody; 13. I’ve Made Up My Mind To Give Myself To You; 14. Melancholy Mood; 15. Mother of Muses; 16. Goodbye Jimmy Reed; (- Voorstellen bandleden -) 17. Every Grain of Sand.

Slechts in de eerste twee shows is sprake van toegiften (Love Sick en It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry). Die maakten de rest van de tour plaats voor Every Grain of Sand, zonder dat Dylan en zijn band tussentijds het podium verlaten.

Releases

Shadow Kingdom: The Early Songs of Bob Dylan. Tijdelijk vanaf 18 juli 2020 via Veeps te streamen ‘concertfilm’. Van een concert is geen sprake. In een rokerige kroeg worden door Dylan en met mondkapjes uitgeruste bandleden eerder opgenomen nummers geplaybackt. Oude nummers in een nieuw jasje. Een aantal speelt hij ook in de tour.

Springtime In New York: The Bootleg Series, Vol.16 (1980-1985). Deluxe 5CD; 2CD; 2LP.

Deze box bestrijkt de periode waarin Dylan weer van God los was en de albums Shot of Love (1981), Infidels (1983) en Empire Burlesque (1985) werden opgenomen. Daarvan werd Infidels lovend ontvangen, ook al was toen maar vaag bekend dat enkele van zijn sterkste liedjes er niet op waren gezet. Ofschoon Shot of Love en Empire Burlesque (door de productie) als slecht tot matig worden afgedaan, blijkt uit Springtime In New York dat er destijds in de studio prachtig werk is opgenomen.

Aanklacht

Op 13 augustus wordt Bob Dylan aangeklaagd door een met J.C. aangeduide vrouw. Dylan zou haar in april en mei 1965 in het befaamde Chelsea Hotel in Manhattan met alcohol en drugs hebben beneveld en vervolgens seksueel misbruikt. Ze was toen 12 jaar. Historici en fans hadden al snel gezien dat die aanklacht “chronologisch onmogelijk” was omdat Dylan eind april en de hele maand mei voor een tournee in Engeland was. Vervolgens diende de vrouw een gewijzigde aanklacht in, waarin de periode is opgerekt tot “de lente” van 1965.

Bob Dylan en zijn advocaten noemen de rechtszaak een “belachelijke” poging tot geldroof door een onevenwichtige “helderziende” die ooit verklaarde dat ze “ontvoerd was door buitenaardse wezens en hun ruimteschip bestuurde”.

2021 * * * * * * * * * * 21 shows, 21 different songs played. 8 live debuts of Dylan songs; 1 cover played
DateVenueTitleNo of DisksLabel/SourceSoundArt/setlist/info
2021-11-02Milwaukee, WIRiverside TheatreFlac24/2CDrgravenb./JBAFirst concert since 8 december 2019.
2021-11-03Chicago, IL Auditorium TheatreFlac24/2CDrsos/Alex FordA
2021-11-06Columbus, OHPalace TheatreFlac/2CDrJB 24bitA--
2021-11-12Louisville, KYLouisville PalaceFlac/2CDrsoomlosA--
2021-11-19New York City, NYBeacon Theatre Flac/2CDrJFA-
-------Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.